Hanze Winteravond Wandeling door sfeervol verlicht Zutphen

Ontdek de geschiedenis en ontmoet Hanze-bewoners

Iedereen kan zich tussen 19 en 22 december laten meevoeren door de prachtig verlichte Hanzestad Zutphen. De gids vertelt tijdens deze Hanze Winteravond Wandeling over de Hanzegeschiedenis van de stad en onderweg brengen figuranten de verhalen tot leven. Elke avond starten er vier wandelingen; de vroege voor gezinnen met kinderen, de latere voor volwassenen.

Je ontdekt de stad zo op een andere manier. Helemaal in de donkere dagen voor de Kerst. De sfeervolle verlichting geeft de wandeling iets magisch en je ziet het erfgoed van Zutphen in de spotlights. Tijdens de tocht ontmoeten de wandelaars bewoners uit de Hanzetijd zoals een bedelaar, kijvende vrouwen, marktkooplieden en nog meer personen, maar dat is nog een verrassing!

Dat Bolwerck
De wandelingen duren ongeveer anderhalf uur. Ze starten vanaf Dat Bolwerck aan de Zaadmarkt 112. Daar ontvangt een statig echtpaar de wandelaars terwijl een troubadour een en ander omlijst (bij de vroege wandelingen) met muziek. Hierna neemt de stadsgids de deelnemers mee langs de middeleeuwse taferelen. De verhalen onderweg spreken tot ieders verbeelding. Na afloop kan iedereen hier nog genieten van een drankje in winterse sferen.

Online reserveren
De Hanze Winteravond Wandelingen zijn van dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 december. De gidsen, van het Gilde en Stadsgidsen Zutphen starten steeds om 16.30, 17.00, 19.00 en 20.00 uur. De eerste twee wandelingen zijn bedoeld voor gezinnen. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen deelnemen onder begeleiding van een volwassene. In elke groep kunnen maximaal 20 mensen meewandelen. Deelname kost 12,50 euro (voor kinderen tot 12 jaar 5,00 euro), het drankje na afloop van de wandeling zit bij de prijs inbegrepen. De tickets voor de winterwandeling zijn te bestellen in de webshop van Inzutphen.nl (link).

 Hanzejaar 2023

Zutphen viert in 2023 samen met acht andere Hanzesteden – Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen en Zwolle – het Hanzejaar. Het Hanzejaar is een ode aan de Hanzetijd, met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten. Bewoners, ondernemers en bezoekers zijn van harte welkom om mee te doen, zodat iedereen kan ervaren hoe dit 800-jarige gedachtegoed nog steeds inspiratie biedt voor vandaag en voor de toekomst. Voor meer informatie over het Hanzejaar in Zutphen: https://www.hanzejaarzutphen.nl/.

Foto:
De Heukestraat, een van de sfeervolle straatjes in de Zutphense binnenstad. (foto Anton de Ronde)

Praktische informatie
Hanze Winteravond Wandeling Zutphen met gids:

  • Data: dinsdag 19, woensdag 20, donderdag 21 en vrijdag 22 december 2023
  • Starttijden: 16.30, 17.00, 19.00 en 20.00 uur
  • Tickets: 12,50 euro (5 euro voor kinderen tot en met 12 jaar)
  • Start- en eindpunt: Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
  • Maximale groepsgrootte: 20 personen per keer