combi-menu

Combi-menu

voorlopig kunnen onderstaande combi-menu’s geen doorgang vinden i.v.m. de geldende maximale bezoekersaantallen (RIVM-voorschriften) bij de genoemde partners; raadpleeg onze site regelmatig voor meer informatie

Berkel, combi-arrangement

De Berkel: vroeger een woeste stroom, nu een rustig kabbelend beekje. In de bloeitijd van Zutphen, de Hanzetijd, was het een belangrijke verkeersader naar de Graafschap en Duitsland. Belangrijker zelfs dan de IJssel. Boomstammen werden in het Duitse gebied erin gegooid om uiteindelijk in Zutphen bij de houtzagerijen aan te komen. Via de mooie middeleeuwse Berkelpoort gingen de schippers de stad in en uit. U kunt vandaag nog steeds een tochtje op de Berkel maken. Met een……sssstttt…. fluisterboot maakt u onder leiding van een welbespraakte schipper een vaartocht over de Berkel en de grachten van Zutphen. Langzaam en stil glijdt u ontspannen over het water. U vaart aan de buitenrand van Zutphen en ziet o.a. de vroegere verdedigingswerken, de grachten rond de oude vesting en de stadsparken. Deze combinatie van een wandeling met een ontspannen boottocht over de Berkel duurt ca 2½ uur (boottocht ruim 1 uur, wandeling 1½ uur). Dit arrangement is mogelijk vanaf 1 april t/m 31 oktober .

Kosten  € 10,00* p.p.

Museum, combi-arrangement

Musea Zutphen zijn eigenlijk twee verschillende musea in één gebouw. Het Stedelijk Museum Zutphen is een cultuurhistorische museum dat de geschiedenis van Zutphen en van de huidige Achterhoek verzamelt en op originele wijze in beeld brengt. Daal af naar de gewelfde middeleeuwse kelder en stap in de roerige geschiedenis van de plek die zich tot de stad Zutphen ontwikkelde. U wordt langs objecten geleid die tot de oudste van Nederland en ver daarbuiten behoren. Zoals het oudste stripverhaal van Nederland. Of de kwadrant, het oudste horloge van Europa. Dit middeleeuwse navigatie-instrument is in 2013 bij archeologisch onderzoek op de Houtmarkt gevonden. Aan elk object zit een verhaal. Tijdens uw wandeling van de Oude Steentijd tot nu ziet u de ontwikkeling van de stad, met hoogtepunten – zoals de stadsrechten in 1195 en het Hanzeverbond – en dieptepunten, waaronder de grote Vikingaanval in 882 en de Tweede Wereldoorlog.

Museum Henriette Polak draagt de naam  van mecenas Henriette Polak-Schwarz (1893-1974, geboren in Zutphen). Zij raakte in 1964 bevriend met kunstenaar Joop Sjollema (1900-1990), toen hij haar portret schilderde. Hij wist Henriette Polak te overtuigen van de noodzaak om een museum op te richten voor Nederlandse figuratieve kunst die geworteld was in de academische traditie, maar die zich bleef ontwikkelen.  Naast de vaste collectie heeft het museum ook wisselende tentoonstellingen. kijk voor meer informatie op www.museazutphen.nl

De combinatie van een wandeling met een rondleiding o.l.v.een gids en een bezoek aan het museum duurt ca. 2 uur.

Kosten € 15,00* p.p.

(uitbreiding met Henriette Polakmuseum meerprijs € 9,00)

Nu in het museum: de tentoonstellingKoele wateren”.  Alleen toegankelijk met een combikaartje. Dus € 15,- ; dit komt omdat de tentoonstelling over 2 verdiepingen gaat. Meer info over de wandelingen: Koele Wateren

Informatie over de tentoonstelling: koele-wateren-schatten-uit-het-rijks

Walburgiskerk, combi-arrangement

De Walburgiskerk aan het ’s Gravenhof in Zutphen behoort niet alleen tot de 10 mooiste kerken van Nederland, de kerk is ook één van de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. De oudste delen van de kerk dateren uit de 11e eeuw. De kerk herbergt diverse schatten waaronder een unieke Jeruzalemluchter (middeleeuwse kaarsenkroon uit 1395 met o.a. eenhoorns en andere symboliek), secco’s, een koperen doopvont uit 1527 en het Hendrick Baderorgel uit 1643; dit orgel behoort tot de top 5 orgels van ons land. De kerk herbergt tevens één van de laatste twee originele middeleeuwse kettingbibliotheken van West-Europa. Dit is de fameuze “Librije”.

De “Librije” is een openbare leeszaal uit de 16e eeuw en in feite de oudste openbare bibliotheek van Nederland. Zij is gebouwd van 1561 tot 1564 naar het model van de boekenzalen van twee Zutphense middeleeuwse kloosters.

De combinatie van een stadswandeling met een rondleiding o.l.v.een gids in de Walburgiskerk en librije duurt ca 2 uur.

kosten € 10,–* p.p.

Meerkosten  beklimmen toren €2,50 (alleen te boeken in het hoogseizoen); duur: ca. 1 uur extra.

klik hier voor de site van de walburgiskerk

 

Meer mogelijkheden

Bovenop deze arrangementen kunnen we nog meer bieden. Wilt u een toren beklimmen of een tussenstop met een hapje of drankje, een bierproeverij, een workshop? We hebben veel mogelijkheden om u een onvergetelijk dagje Zutphen te laten beleven!

*)  reserveringskosten € 5 per groep